Az „ autizmus ” definíciója ma:
teljes testi funkciózavar okozta neuro-autoimmun betegség,
melynek megnyilvánulása idegrendszeri tünetekkel jár, vagyis az autizmus eddig is ismert tüneteivel egyezhet meg.

 

A definíció napjainkban már 95%-ban lefedi az autizmus tünetegyüttest, de van 5%, amely nem sorolható be a feltárt okok, tényezők alá. Így a komplex terápia nagy valószínűséggel a fejlődés útjára visz.

Az autizmus funkcionális komplex terápia célja, hogy az összes szervrendszert érintő teljes testi funkciózavart megszüntessük, a gyermeket „helyreállítsuk”, így az „autizmus tünetrepertoárral” megegyező tünetek akár teljesen eltűnhetnek.

Ez minden életkorban képes a gyermeket ebből az idegrendszeri tünetegyüttesből nagyon nagy sikerrel jelentősen előre vinni, sőt kis életkor esetén jó eséllyel teljesen kihozni.
Nemcsak autizmus, mert ide tartozik a figyelemzavar, hiperaktivítás (ADHD, ADD), viselkedészavar, felsőlégúti betegségek, allergiák, intoleranciák, ekcéma is.

Az “evidance based” szerint az autizmus egy genetikai eredeti állapot, amely gyógyíthatatlan, de a tünetei enyhíthetők.
Ma már egyre nyilvánvalóbbá és bizonyítottá válik, hogy ez egy civilizációs betegség, amelynek az okai jó eséllyel egyenként feltárhatók, azok megszüntethetők, de legalábbis kordában tarthatók, így a tünetek eltűnhetnek, de legalábbis simulhatnak.

Az USA-ban és Londonban évente rendeznek autizmust kezelő-gyógyító konferenciákat ilyen nevekkel, mint “Treating Autism”, azaz Autizmus kezelés vagy “Healing Autism”, azaz Autizmus gyógyítás. Az idén Chicagoban a konferencia neve egészen egyszerűen a következő:

“Mondj igent a helyreállításra!”

Nemcsak autizmus, mert több más betegség is ezen a tengelyen helyezkedik el, csak kevesebb a gyermek terheltsége, így kevesebb tünete van. Legenyhébb esetben “csak” ekcéma, legsúlyosabb esetben pedig autizmus tünetegyüttes.

A komplex terápiának 4 fő pillére van:

 1. Étrend
  Funkcionális alapokon nyugvó terápiás étrend, mely az emésztőrendszer regenerációját szolgálja igazodva a egyéni sajátosságokhoz ezzel teremtve meg az alapot az idegrendszer megfelelő működéséhez.
  A „mindenmentesség” tej-, glutén-  és cukormentes alapfeltételek mellett más kritériumokat és egyéni szükségleteket is magában foglal.
 2. Biomedikális kezelés
  Laboratóriumi vizsgálatokon alapuló gyógynövényi és ásványi anyag alapú táplálékkiegészítők, melyek kímélően igazodnak a komplex terápia elemeihez.
 3. Tehermentesítés, méregtelenítés
  Biomedikális és eszközös terápiák a szervezet egyensúlyának a visszaállítására „szenzitív” módszerekkel
 4. Hatékony, modern eszközös és eszköz nélküli terápiák, fejlesztési lehetőségek:
  ABA-terápia, Son Rise, Denver, Prompt-terápia, TSMT, DSZIT, Alapozó terápia Neurofeedback, Tomatis, AIT, Pataki, homeopátia, craniosacralis terapia, mágnesterápia


A hagymamodell szemlélteti, hogy a gyermek fizikai valóját fizikai módszerekkel rendbe hozzuk, azaz a testi funkciózavarok okozta tüneteket, gátakat, blokkokat eltüntetjük. Ami marad, az pedig az értelem, azt fejlesztjük.
A komplex terápia elfogadást, tudatos tervezést és részvételt igényel az egész család, sőt az intézmény és a környezet részéről. Azzal, hogy a terápiarendszer megvalósítását a gyermek teljes környezete a háziállatokig bezárólag támogatja, lehetőséget kap egy teljesebb, önálló életre.
Neki ez automatikusan nem adatott meg. Nekünk kell ebben őt vinni az úton.